Fejlec

 

ANYAGLEADÁSI PARAMÉTEREK

 A kiadvány nyomdába kerülése előtt fontos a nyomdai előkészítés, hogy a nyomtatni kívánt anyag a megfelelő minőségben jöjjön ki a nyomtatóból vagy a nyomdagépből.
A grafikai tervezés során szem előtt kell tartanunk az általunk kiválasztott nyomda igényeit, valamint az általános nyomdai előkészítési szabályokat. Az egyik legfontosabb, hogy a grafikánk CMYK színtérben legyen, ugyanis a nyomda csak ezeket az anyagokat tudja kezelni. Továbbá az alap nyomdai jeleket is kell, hogy tartalmazza, vágójel, passzerjel, kifutó (ha szükséges) és a felülnyomások (overprint) beállítását.
Mindig érdemes egyeztetni velünk, mielőtt leadnák az anyagot. A legideálisabb anyagleadási formátum a PDF, viszont a PDF sem mindegy milyen módon készül.
Mi mindig PS-t (PostScript – oldalleíró nyelv) írunk az elkészült kiadványból, és csak utána PDF-et az Adobe Acroba Distillerrel, ugyanis ezzel a módszerrel elkerülhető számos probléma, mely felléphet nyomtatás előtt (pl. betűtípus beágyazási hibák, rossz EPS, stb.) Az Adobe Acrobat tartalmazza a Distillert is.

anyagleadas feltoltes alatt